Obnova akumulatorjev

Področja uporabe

Postopek obnove je primeren za vse vrste svinčevih akumulatorjev, imamo pa pri nekaterih tipih več uspehov kot drugih. Pogoj je le, da le ta ni preveč dotrajan (napihnjene celice, izrabljene plošče v celicah, slaba napetost celic). 

Obnavljamo lahko:

  • telekomunikacijske AGM/VRLA baterije

  • industrijski trakcijski akumulatorji (viličarji, železnice/vlaki, dvigala, in ostala industrijska električna vozila...)


AGM/VRLA baterije se uporabljajo kot nadomestni vir elektrike. Naj gre za varnostne sisteme telekomunukacij, bolnišnic, podatkovnih bank, mobilne enote v avtodomih ali npr.solarne sisteme v planinskih kočah… vse te baterije lahko obnovimo z BSI tehnologijo polnjenja in praznjenja ter z BSI aditivom za izboljšanje prevodnosti polnila med svinčenimi ploščami. 

Industrijske trakcijske akumulatorje uporabljajo viličarji, dvižne ploščadi, mobilni električni stroji… vse te baterije lahko obnovimo. Po računalniško vodenem testiranju vsako celico akumulatorja odpremo, odstranimo usedlino in sulfatne obloge s plošč, operemo in ponovno zatesnimo. Nalijemo pravilno obnovljeno kislino in sestavimo celice nazaj v ohišje z vzpostavitvijo prvotne medsebojne vezave. Sledi postopek polnjenja in obremenjevanja po BSI programski shemi. Ko doseže obnovljen akumulator 5C, notranjost osvežimo še z dodatkom BSI aditiva. Po tem sledi zaključni program obnove. Ker se celice odpirajo in se uredi notranjost, imenujemo postopek BSI obnove »Open hard surgery« ali operacija odprtega srca. Le na ta način lahko zagotovimo kvaliteto obnove. Ves postopek se točno dokumentira, vse meritve se arhivirajo, naredijo se izračuni in potrditve % kapacitete.


Pri vseh ostalih tipih akumulatorjev, zagonskih akumulatorjih, trakcijksih akumulatorjih tipa GEL, manjših svinčevih akumulatorjih se lahko izvede desulfatizacijo, ki zbudi akumulator ter se s cikli praznjenja in polnjenja doseže maksimalen izkoristek. Pri zadostnem dosežku dodamo še aditiv, ki zavira nastajanje sulfatizacije in pripomore k dljši življenjski dobi akumulatorja. Uporabniku tako osvežimo akumulator. Ne tretiramo pa takega postopka desulfatizacije pod obnovo akumulatorja.